Ohjeita

Ohjeita eläimen löytäjälle:

 1. Lähesty eläintä rauhallisesti. Tarkista onko eläimellä kaulassa pantaa, ja mikäli on, katso löytyykö siitä puhelinnumeroa. Jos löydät numeron voit soittaa suoraan eläimen omistajalle.
 2. Mikäli eläimestä ei löydy tunnistetietoja pyri ottamaan eläin sisätiloihin sen karkaamisen estämiseksi. Tiedustele naapureilta / lähistön asukkailta onko joku nähnyt eläintä aiemmin tai tietääkö eläimen omistajan. Soita p. 050-3203324 ja kerro löytämäsi eläimen laji sekä löytöpaikka. Älä lähesty väkisin arkaa eläintä. Pelästyessään eläin voi käyttäytyä aggressiivisesti. Aran eläimen kiinnisaamiseen voimme käyttää loukkua. Varsinkin Venäjän rajan läheisyydessä asuvien on syytä harkita tarkkaan irtokoiran kiinniottoa mikäli koira näyttää huonokuntoiselta ja vieraalta. Opastakaa myös lapsianne varovaisuuteen näiden koirien kanssa ja lasten ei koskaan tulisi yrittää ottaa arkaa vierasta koiraa kiinni (varsinkin jos koirat liikkuvat laumana).
 3. Täytämme jokaisesta meille saapuvasta löytöeläimestä löytökaavakkeen. Eläimestä pidetään huolta tarhalla 15 vuorokauden ajan. Mikäli omistajaa ei löydy etsimme kesylle & terveelle eläimelle uuden kodin.

Huom! Nämä ohjeet koskevat löytöeläimiä Lappeenrannan, Lemin, Luumäen, Savitaipaleen ja Taipalsaaren alueilla. Muiden alueiden löytöeläinkotien puhelinnumerot löydät esimerkiksi www.karkurit.fi sivustolta.

HUOMIO! Löytöeläin ei ole löytäjän omaisuutta. Löytöeläimestä tulee aina ilmoittaa alueen löytöeläinkotiin ja omistajalla on 15vrk ajan oikeus kysyä eläintä. Vasta tämän jälkeen eläimen omistajuus voi siirtyä löytäjälle. Monia karkureita joku etsii ja valitettavasti monet keksivät pitää löytyneen eläimen itsellään ilman että ilmoittavat siitä löytöeläinkotiin. Annetaan karkureille mahdollisuus palata takaisin oikeaan kotiinsa.

Tassutarhan puhelinpäivystys toimii joka päivä klo 8-18 välisenä aikana, ja tarhalla ollaan vastaanottamassa eläimiä sopimuksen mukaan. Jos löydät eläimen päivystysajan ulkopuolella, olisi mukava, jos pystyisit järjestämään eläimelle väliaikaisen majoituksen, ja ottamaan yhteyttä tarhalle heti seuraavana päivänä. Myös Facebook on nykyään hyvä konsti tavoittaa eläimen omistaja puhelinpäivystysajan ulkopuolella.

LUONNONVARAISET ELÄIMET: Tassutarha ei vastaa luonnonvaraisista eläimistä, vaan niiden kohdalla voit pyytää apua ja ohjeita Kaakkois-Suomen eläinsuojeluyhdistykseltä, puh. 050 555 1466 (Virve Haiko), tai lintujen kohdalla Etelä-Karjalan lintutieteelliseltä yhdistykseltä.

Hyviä neuvoja koiranomistajille

 • Käytä koirallasi pantaa sen ollessa vapaana, ja valvo koirasi menoa mikäli se kulkee irrallaan hihnasta.
 • Huolehdi että koirasi pannassa on omistajan ajantasalla oleva puhelinnumero tai mieluiten vaikka kaksi numeroa, jotta varmistutaan että löytäjä saa omistajat heti kiinni.
 • Mikäli koirasi katoaa soita HETI p. 050-3203324 (klo 8-18 välisenä aikana) ja ilmoita koiran tuntomerkit sekä katoamispaikka. Näin vältymme siltä että koira kuljetetaan ensin eläinhoitolaan, sillä soitamme omistajalle mikäli koirasta tulee havainto ja omistaja voi itse hakea koiran.
 • Laita koirastasi ilmoitus Tassutarhan kotisivujen Kadonneet-palstalle. Mikäli mahdollista kannattaa ilmoitukseen liittää valokuva.
 • Ota yhteyttä Etsijäkoiraliittoon saadaksesi neuvoja lemmikin etsintään! Neuvonta on maksutonta! www.etsijakoiraliitto.fi

Hyviä neuvoja kissanomistajille

 • Älä laske kissaasi vapaaksi luontoon, sillä se voi kohdata siellä monenlaisia vaaroja ja pahimmillaan loukkaantua tai kuolla.
 • Mikäli kuitenkin annat kissasi ulkoilla huolehdi että kissasi on asianmukaisesti leikattu, rokotettu, sirutettu ja että sillä on panta, josta löytyy omistajan puhelinnumero. Kissan pannassa on hyvä olla kaiverrettu puhelinnumero laattaan, koska se on löytäjän nopea lukea verrattuna putkiloihin joihin saa yhteystiedot työnnettyä sisälle. Kissa ei välttämättä pysy paikallaan hyvin vieraan käsissä.
 • Varmista naapurin ja lähellä asuvien mielipide kissasi vapaana ulkoiluun sekä seuraa millaisella alueella kissasi liikkuu. Tällöin lähistön ihmiset tietävät kissan ja sitä ei välttämättä toimiteta löytöeläinkotiin kissakarkurina. Muistathan että kissa ei saa käydä lasten leikkipaikoilla tai uimarannoilla, joten näiden alueiden lähellä on erityisen tärkeää pitää kissa hihnassa tai sisäkissana.
 • Mikäli kissasi katoaa soita p. 050-3203324 (klo 8-18 välisenä aikana) ja ilmoita kissasi tuntomerkit sekä katoamispaikka. Seuraa nettisivuillamme löytyneet-sivua, sillä kissojen tunnistaminen ilmoitusten perusteella on hankalampaa kuin koirien. On iso plussa mikäli kissallasi on mikrosiru, joka on rekisteröity turvasiru.fi -palveluun tai Kissaliittoon.
 • Laita kissasi katoamisilmoitus Tassutarhan kotisivujen Kadonneet-palstalle. Kuvallinen ilmoitus jää helpommin mieleen.
 • Ota yhteyttä Etsijäkoiraliittoon saadaksesi neuvoja lemmikin etsintään! Neuvonta on maksutonta! www.etsijakoiraliitto.fi

HUOMIO! Tassutarha ei luovuta eläimiä päihtyneelle henkilölle.